Praktische hypotheek rente informatie

Vandaag de dag kopen steeds meer mensen een huis. Een verstandig besluit, want huren is voor steeds meer mensen niet meer mogelijk. Door de veranderde wetgeving betreffende sociale huurwoningen kom je vanaf een bepaald inkomen niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. In die gevallen beland je bij een particuliere verhuurder die doorgaans woningen in dezelfde wijken verhuurt maar daar veel hogere huurprijzen voor mag vragen. Een huurder die maandelijks meer dan 1000 euro voor zijn huurwoning betaalt is dan ook geen uitzondering.

Koop jij een eigen huis, dan zullen je maandlasten doorgaans een stuk lager uitvallen. Dit komt vooral door het feit dat je van de overheid de rente die jij betaalt voor je hypotheek – voor een deel – terugkrijgt. Een hypotheek is een lening die je nagenoeg altijd nodig hebt wanneer je een huis gaat kopen. De meeste mensen hebben het bedrag om een nieuwe woning te kopen niet zomaar op hun bankrekening staan.

Wat houdt een hypotheek in

Een hypotheek is een speciale lening waarbij de woning fungeert als onderpand voor het geval dat de woningbezitter zijn maandelijkse lasten niet meer kan voldoen. De woning wordt dan verkocht om de bank het geleende geld terug te geven. Een hypotheek sluit je af waarbij je doorgaans maandelijks een bedrag betaalt aan aflossing op de hypotheek, en een bedrag aan rente over het openstaande hypotheekbedrag.

Er zijn ook hypotheekvormen waarbij je maandelijks niet aflost op je hypotheek maar waarbij je alleen rente betaalt over het openstaande bedrag. Dit noem je de aflossingsvrije hypotheek. Tot 2015 was het nog toegestaan om de hele hypotheek als aflossingsvrije hypotheek te nemen, maar sinds 2015 mag nog maar 50 procent van de totale hypotheek aflossingsvrij zijn.

Het aandeel van rente in je hypotheek

Al met al bepaalt vooral de rente de hoogte van hypotheek lasten. De maandelijkse aflossing is namelijk voor het grootste gedeelte opgebouwd uit rente. Hoeveel jij betaalt aan rente heb je aan het begin van je hypotheek zelf vastgelegd met de geldverstrekker. Er is gekozen voor een bepaald percentage rente wat gedurende een bepaalde periode betaald moet worden.

Die rente wordt berekend aan de hand van de stand van de rente op het moment van afsluiten van een hypotheek. Staat de rente op het moment van afsluiten laag, dan zullen veel mensen op dat moment een hypotheek willen afsluiten om een huis te kopen. Als de rente hypotheek afsluiten betaalbaar maakt is het logisch dat veel mensen daarvoor kiezen boven een duur huurhuis.

Hoe berekent een geldverstrekker de hoogte van de rente

De meeste geldverstrekkers hebben goed zicht in de ontwikkeling van de rente door de jaren heen. Zij zijn ook op de hoogte van de ontwikkeling van rente over de komende 5, 10, 15, 20 of zelfs 30 jaar. Hoeveel jij aan rente betaalt voor een hypotheek heb je dan ook voor een deel zelf in de hand. Een rente die laag is zal jouw hypotheeklasten laag houden. Je moet er dan echter wel rekening mee houden dat een geldverstrekker bij een lage rente hypotheek mogelijkheden zal bieden die voor een korte rentevaste periode zijn. Een aantrekkelijk betaalbare hypotheek sluit je in dat geval af voor een rentevaste periode van 5 jaar.

Sluit je een hypotheek af voor een langere periode, dan zal de rente daarop worden aangepast. Je betaalt in dat geval meer rente voor jouw hypotheek. In hoeverre dat voor jou persoonlijk een aantrekkelijke keuze is zal door de loop der jaren moeten blijken. De rente kan blijven dalen waardoor je jarenlang teveel betaalt, maar de rente kan ook opeens sterk gaan stijgen door allerlei internationale ontwikkelingen waardoor jou aanvankelijk hogere rentetarief opeens heel aantrekkelijk blijkt.

Overstappen naar een andere hypotheek vanwege de renten

Loopt de rentevaste periode van jouw hypotheek af, dan is het jouw goed recht om een andere hypotheek af te sluiten. Je sluit als het ware je hypotheek over. Een lagere rente ; hypotheek oversluiten is in dat geval heel aantrekkelijk. Denk er dan wel aan dat de geldverstrekker waarschijnlijk voor een korte rentevaste periode zal kiezen van één tot vijf jaar. Daarna moet je maar weer zien dat je voor een dergelijke aantrekkelijke rente jouw hypotheek kan oversluiten.

Je zal er ook aan moeten denken dat de hoogte van de rente die jij betaalt voor je hypotheek bepalend is voor de belastingteruggaaf die jij maandelijks of jaarlijks van de belastingdienst krijgt. Kies je voor een lagere hypotheekrente, dan zal je automatisch ook een lagere belastingteruggaaf krijgen waardoor je netto maandlasten zullen toenemen terwijl je minder rente betaalt. Je kan er ook voor kiezen om het bedrag wat je aan het eind van iedere maand overhoudt te gebruiken om een deel van jouw hypotheek extra af te lossen.

Een boete bij je hypotheek

Kies jij ervoor om tussendoor bij een lagere rente hypotheek te wisselen, houd er dan rekening mee dat de geldverstrekker hier niet zomaar mee akkoord zal gaan. Je pleegt contractbreuk wanneer jij midden in je rentevaste periode een hypotheek wil oversluiten. Veel geldverstrekkers zullen jou in dat geval een boete opleggen. Hiermee wordt dan voor een belangrijk deel de gemiste rente gecompenseerd. Je moet dan ook goed bedenken of het de moeite waard is om van hypotheek te wisselen tijdens een rentevaste periode.

Soms geven geldverstrekkers van jouw nieuwe hypotheek een compensatie voor de boete die jij moet betalen aan de oude geldverstrekker. Het is zeker de moeite waard om hiernaar te informeren. Wanneer jij door een lagere rente maandelijks geld wil overhouden moet je er immers op aan kunnen dat je ook daadwerkelijk voordeel hebt, en niet met een hoger uitgevallen schuld komt te zitten.

In hoeverre een hoogte van rente hypotheek oversluiten aantrekkelijker maakt is dus altijd de vraag. Je wil tenslotte lagere netto lasten. Hierbij spelen de aflossing en de rente teruggaaf een rol. Sluit jij voor de eerste keer een hypotheek af, dan is het natuurlijk wel een leuke opsteker wanneer je dit voor een laag maandbedrag kan doen. Houd er dan echter wel rekening mee dat dit maandbedrag door de loop der jaren heen zomaar hoger kan gaan worden door renteontwikkelingen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*