Het Bureau Krediet Registratie

Vanaf 18 jaar ben je voor de wet volwassen. Je mag vanaf dat moment allerlei dingen doen zonder de toestemming van je ouders. Zo mag jij je rijbewijs gaan halen en je mag stemmen bij de verkiezingen. Je mag nog veel meer, en hierbij is het van het grootste belang dat je goed bedenkt of je dat eigenlijk wel wil.

We hebben het over telefoon abonnementen afsluiten en leningen afsluiten. Als je iets op afbetaling koopt kan je dat ook op eigen houtje doen vanaf je 18e. Het lijkt in eerste instantie het Walhalla. Je mag van alles kopen en doen zonder dat je daar om toestemming voor hoeft te vragen. Een van die zaken die we je noemden, een lening afsluiten, is iets wat je niet zomaar ongelimiteerd moet doen.

Wat wordt er gecontroleerd

Voordat je een lening afsluit moet je waarschijnlijk eerst gegevens over jezelf en je inkomen invullen. Een inkomen heb je namelijk wel nodig als je een lening wil afsluiten. Je zal het geld wat je leent immers ook weer moeten terugbetalen aan de schuldeiser. In eerste instantie zijn mensen vaak heel ijverig wanneer het gaat om het afsluiten van leningen. Je moet klein beginnen als je zelfstandig gaat wonen, maar je wil wel mooie spullen in je eerste huis hebben. Veel mensen sluiten daarom een lening af.

De Nederlandse overheid heeft een toeziend houdende functie als het gaat op de rechten en plichten van jou als inwoner. Daarom behoedt de overheid jou ervoor dat je teveel schulden aangaat. Hiervoor is het Bureau Krediet Registratie, in het leven geroepen. Dat BKR heeft een beschermende functie naar jou toe, wanneer je een lening wil gaan afsluiten, maar ook naar de verstrekker van een lening toe. Die wil immers graag weten of jij elders ook betalingsverplichtingen hebt lopen.

Op het moment dat je al een aantal leningen hebt lopen kan er zomaar worden geconcludeerd dat jij niet aan je betalingsverplichtingen kan voldoen. Het BKR zal in dat geval een negatief advies afgeven aan de instantie waar jij een lening wil aanvragen. Los jij je leningen gewoon af, dan zal alleen de lening vermeld staan. Ben je dan op een gegeven moment klaar met aflossen van de schuld, dan zal de geldverstrekker de lening afmelden waardoor jij weer op papier in staat bent om een schuld af te lossen.

Wat gebeurt er als je niet op tijd afbetaalt

Op het moment dat jij echter niet op tijd je aflossingen betaalt zou het zomaar kunnen mislopen. Je krijgt op dat moment een zogeheten negatieve BKR notering. Hierdoor komt er als het ware een waarschuwing bij jouw naam te staan. Je bent voor een kredietverstrekker niet kredietwaardig. Dit houdt in dat je geen lening kan aanvragen, maar dat je ook bijvoorbeeld geen hypotheek kan afsluiten wanneer je een huis wil gaan kopen.

Nu kan het natuurlijk zijn dat jij voorlopig helemaal geen hypotheek wil afsluiten en dat je ook nog geen leningen hebt afgesloten. In dat geval moet je goed kijken naar je telefoonabonnementen. Dit geldt namelijk ook als een contract met een maandelijkse betalingsverplichting. Een telefoonabonnement staat dan ook vermeld bij het Bureau Krediet Registratie. Een achterstand op de betaling van je telefoonabonnement heb je sneller opgelopen dan je zo zou denken. Een paar keer een automatische incasso gemist; in dat geval heb je een negatieve notering.

Wanneer dat bij jou is gebeurd heb je een probleem als je een ander abonnement wil gaan afsluiten voor je telefoon. De telefoon provider checkt jou altijd bij het BKR en zal er dan achter komen dat jij een probleem hebt met je kredietwaardigheid.

Wat is overkreditering

Een negatieve notering is dus iets wat je eigenlijk tegen alles in moet voorkomen. Je moet gewoon altijd bij blijven met afbetalingen op abonnementen en met het aangaan en afbetalen van leningen. Alleen op die manier blijf jij als een kredietwaardig persoon geregistreerd staan. Vraag je een lening aan bij een bank die geen BKR check doet; in dat geval loopt de bank of het bedrijf wat de lening verstrekt een nodeloos risico. Jij kan te maken krijgen met overkreditering. Dit houdt eigenlijk in dat je een te hoog bedrag per maand aan de aflossing van kredieten en abonnementen betaalt en daardoor te weinig geld overhoudt voor andere zaken die ook belangrijk zijn zoals de dagelijkse boodschappen.

Wie een negatieve notering heeft weet dat doorgaans zelf wel. Je hebt het wellicht wel eens gehoord op het moment dat je een abonnement wilde afsluiten voor je mobieltje. In dat geval kan je een uitdraai aanvragen bij het Bureau Krediet Registratie. Hierin staat vermeld om welk bedrag het gaat en bij welke kredietverstrekker dit van toepassing is geweest.

Gaat het om een schuld die al lang is afgelost, dan kan jij de schuldeiser vragen om de melding te verwijderen. Gaat het om een schuld die je nog aan het aflossen bent, dan zal je het ermee moeten doen. Je kan in dat geval hooguit nog naar een organisatie gaan die jou aanbiedt om je registratie te verwijderen.

Jouw BKR notering laten verwijderen

Een dergelijke organisatie bemiddelt tegen vergoeding tussen jou en de schuldeiser en neemt de boekhoudkundige werkzaamheden die daarbij horen op zich. Voor die diensten betaal jij uiteraard. Dit soort organisaties hanteert geen no cure no pay tarieven, dus je bent er hoe dan ook een bedrag aan kwijt. Het is dan ook aan jou hoe graag je van je overkrediterings-notering af wil.

Afhankelijk van de complexiteit van jouw situatie ben je een bedrag tussen 420 en 750 euro kwijt om je negatieve notering ongedaan te laten maken. Een organisatie die jouw overkrediterings-notering laat verwijderen doet dit op de gerechtelijke manier. Er werken dus juristen die alle naden van de wet weten en precies weten hoe ze op een legale manier jouw betalingsachterstanden en schulden kunnen laten verwijderen uit dit register.

Op het moment dat jouw overkreditering is verwijderd uit het systeem is het uiteraard zaak dat je dit zo houdt. Dit doe je door goed na te denken voor je geld leent of bijvoorbeeld een financiering van een duur gebruiksvoorwerp zoals een auto aanvraagt. Maandelijks geld opzij zetten klinkt ouderwets, maar is nog altijd de beste methode om uit de schulden te blijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*