Geld lenen voor je auto steeds populairder

In 2018 waren er zo’n 1,7 miljoen Nederlanders die een lening aanvroegen voor het kopen van een auto, en werd er een totaal bedrag geleend van 1,5 miljard euro. Ook private leasen wordt met het jaar populairder. Vooral bij jongeren is private-lease makkelijker en goedkoper. Na de periode van economische crisis durven Nederlanders weer geld te lenen en misschien is dit ook interessant voor jou. Wij hebben in ieder geval alles over het lenen voor een auto op een rijtje gezet.

Waarom een lening voor een auto?

Als je een mooie auto op het oog hebt maar niet voldoende (spaar)geld bij de hand hebt, kan je er voor kiezen om het benodigde bedrag te lenen. Met een lening heb je binnen de kortste keren het nodige bedrag op je rekening. Je betaalt vaak een vast maandbedrag dat past bij jouw persoonlijke situatie past. Zo kan je gemakkelijk aan het bedrag komen dat nodig is om de auto te kopen!

Je weet van te voren precies hoeveel je gaat betalen, natuurlijk zitten hier bijkomende kosten, zoals een zakelijke autoverzekering, niet bij in. Je loopt verder niet tegen verborgen kosten en weet wat je elke maand moet betalen. Bij sommige leningen kan je eerder een (gedeeltelijk) bedrag af lossen, waardoor je per maand minder gaat betalen. Mogelijkheden genoeg!

Hier moet je rekening mee houden

We hebben de zin ‘geld lenen kost geld’ al vaak genoeg gehoord. Toch is het goed om er bij stil te staan dat een lening geen gift is. Elke maand zal je een bedrag moeten aflossen en het is belangrijk dat je kijkt of je dit bedrag kan missen. Je maandelijks budget kan ook opeens veranderen, dus houd rekening met de toekomstplannen die je hebt. Als je bijvoorbeeld gaat verhuizen of een baby verwacht zal dit invloed hebben op je portemonnee.

Je moet ook goed letten op de hoogte en de looptijd van een lening. Een lagere lening lijkt vaak de betere keus, maar als de aflostijd een stuk langer is kan dit ook erg nadelig en zelfs duurder zijn. Ook is het vervelend als je heel lang vast zit aan één lening. Je moet dan maandelijks blijven betalen en als je een andere lening wilt afsluiten kan de rente hiervoor hoger uitvallen.

Te mooi om waar te zijn

Helaas sluiten elk jaar veel mensen een lening die nadelig voor hen is of veel goedkoper kan. Als een rente zo laag is dat het te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Zo presenteren ze het als een autolening ‘vanaf’ 1%, terwijl de kans dat je die rente ook echt gaat betalen heel klein is. Een andere truc is de lage rente doorberekenen in de prijs van de auto. Zo lijkt het alsof je bijna geen rente betaalt, terwijl je die indirect wel betaalt.

Er zijn ook autodealers die ‘Kopen op afbetaling’ aanbieden. Dit houdt in dat de betaling over meerdere termijnen verspreid. De rentes liggen hiervoor vaak een stug hoger dan bij een reguliere lening bij de bank. En valt dan al snel duurder uit dan een lening. Een ander nadeel is dat de auto pas van jou is als je de laatste termijn hebt betaald. Als je in problemen komt met terug betalen kunnen ze de auto in beslag nemen en dan ben je de betaalde termijnen kwijt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*