De kredietbank, als je er helemaal doorheen zit

In Nederland ben je vanaf je 18e volgens de wet meerderjarig. Dit is het moment waarop je een heleboel verplichtingen hebt. Je bent verplicht om je eigen zorgverzekering te betalen en je bent verplicht tot het betalen van belasting ieder jaar weer. Daarnaast is 18 jaar een leeftijd waarop je opeens allerlei zaken mag. Je mag je autorijbewijs halen en vervolgens de weg op gaan. Je mag stemmen bij de tweede kamer verkiezingen. Bovendien mag je zelf zonder de toestemming van je ouders en mobiele telefoon abonnement afsluiten en je mag ook een persoonlijke lening aangaan bij de bank. Ook roodstand op je bankrekening mag je eigenhandig aanvragen zonder dat je ook maar iemand daarvoor om toestemming hebt hoeven te vragen.

Het is gemakkelijk om in de schulden te komen

Al die vrijheden en verplichtingen scheppen een klimaat waar niet iedereen even goed in kan leven. Wanneer het zo gemakkelijk is om een lening of een roodstand op je bankrekening aan te vragen, en wanneer het redelijk eenvoudig is om een duur gebruiksvoorwerp zoals een auto of brommer op afbetaling te kopen, is het moeilijk om niet in de schulden te geraken.

Wanneer je een lening aangaat wordt er doorgaans een inkomenscheck gedaan. Er wordt gekeken of je geen overkreditering hebt, en of je geen negatieve BKR notering bij je naam hebt staan. Op het moment dat de aflossingen van leningen, de betaling van je belasting en je maandelijkse vaste lasten zoals je hypotheek of huur, gas en elektra in het geding komen is het tijd om hulp in te roepen.

Vanaf dat moment weten namelijk zowel het incassobureau als de gerechtsdeurwaarder jouw deur feilloos te vinden om invorderingen te komen doen. Er wordt beslag gelegd op je spullen en daarnaast wordt er een inkomensbeslag gedaan. Je wordt als het ware kaalgeplukt omdat jij je schulden niet meer kan betalen. Dit is het moment waarom mensen spreken van problematische schulden. Vaak word je dan door het energiebedrijf of door de belastingdienst naar de gemeente doorgestuurd.

De gemeentelijke bank als oplossing voor schulden

Gemeentes hebben hiervoor de gemeentelijke Kredietbank in het leven geroepen. Dit is een sociaal loket wat wordt gerund door medewerkers van de sociale dienst van een gemeente. Hier is hulp aanwezig voor mensen die het hoofd niet meer boven water kunnen houden doordat hun inkomen te laag is vergeleken met de schulden die maandelijks betaald moeten worden.

De gemeentelijke Kredietbank is een plek waar een maatschappelijk werker een intake uitvoert op het moment dat jij jezelf meldt bij het loket. De maatschappelijk werker brengt samen met jou in kaart welk bedrag jij maandelijks aan inkomen krijgt, en daarnaast kijkt deze persoon welke vaste lasten jij maandelijks moet betalen. Welk bedrag je daarnaast ook nog aan schulden hebt die afgelost moeten worden is een volgende zaak die onder de loep wordt genomen.

Hoe werkt de gemeentelijke bank

Op het moment dat duidelijk is dat jij niet in staat bent om met jouw inkomsten je vaste lasten en je schulden te betalen springt de gemeentelijke bank bij. De gemeente zal een overeenkomst met jou opstellen waarin staat opgenomen dat al jouw inkomsten worden gestort op de rekening van de gemeentelijke bank. Daarna wordt er een betalingsregeling getroffen met de schuldeisers. De invordering via de gerechtsdeurwaarders en het incassobureau wordt stopgezet, en de schuld wordt vanaf dat moment afbetaald door de kredietbank.

Uit jouw inkomen krijg je wekelijks een bedrag op je rekening gestort wat als leefgeld fungeert. Dit bedrag is vaak net genoeg om van rond te kunnen komen. Je kan je boodschappen doen bij een goedkope supermarkt en nu en dan blijft er wat over om kleding voor je kinderen te kunnen kopen. Feit blijft wel dat jij het de komende jaren met veel minder moet kunnen stellen totdat de schulden helemaal zijn afgelost.

Op het moment dat er een aantal jaren voorbij zijn en jij als het ware met een schone lei mag beginnen krijg je weer de volledige beschikking over je inkomen. De schulden zijn op dat moment allemaal voldaan, en eventueel nog openstaande bedragen worden vaak vrij gescholden. Hierdoor ben jij in staat om je leven weer op te bouwen zonder schulden.

Geen schulden, maar snel een krediet

We hadden het nu over schulden die door de gemeentelijke Kredietbank worden afgelost, maar er kan nog een reden zijn waarom jij naar de gemeentelijke bank toe gaat. In dat geval mag je bijvoorbeeld denken aan een situatie waarin jij precies rond komt met je inkomen en je geen schulden hebt. Op het moment dat dan de wasmachine kapot gaat zit je met een probleem. Vaak heb je geen geld op een spaarrekening om een nieuwe wasmachine te kopen.

In dat geval kan je naar diezelfde gemeentelijke bank gaan en een kort krediet aanvragen. Jij leent op dat moment het bedrag wat je nodig hebt en dat betaal je binnen voor jou te behappen termijnen weer af. Je bent dan echter wel rente verschuldigd aan de gemeentelijke bank. Uiteraard kijkt de gemeentelijke bank wel mee over jouw schouder dat je geen schuld aangaat die je naar verhouding met je inkomen niet kan aflossen.

Een krediet wat je bij de gemeentelijke bank afsluit kan een klein krediet zijn, waarbij je mag denken aan een bedrag van 250 euro. Vanaf die prijs, oplopend tot het bedrag wat jij kan terugbetalen en wat op dat moment hoognodig is kan jij een krediet afsluiten.

De gemeentelijke bank is dus een loket waar jij terecht kan wanneer je in de financiële problemen zit. Toch kan het geen kwaad om te handelen voordat de deurwaarder en het incassobureau worden ingezet door de schuldeiser. Reden hiervan is dat deze zaken extra kosten met zich mee brengen die ook weer moeten worden afgelost in een later stadium.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*